Vattenteknik
Här kan du läsa om vatten i akvarium
Introduktion
Vatten är ett livselement för dess invånare, fiskar och växter. Det sker många växelverkningar mellan vattnet och dess invånare. Vattnets sammansättning påverkar invånarnas livsprocesser och genom invånarnas livsprocesser avges i sin tur ämnen som kan förändra vattnets egenskaper. Som ni säkert förstår är vattnet och dess kvalitet alltså kärnan i akvaristik.
Varför är det viktigt med kunskap om vattnet i ett akvarium? Vatten kan innehålla olika ämnen i löst tillstånd utan att man med ögat kan upptäcka det. Om du t.ex. ser en skål med destillerat vatten och en skål med saltvatten skulle du inte genom ögat kunna bedöma vilket som är vilket. Du skulle behöva smaka på vattnet eller göra en mätning. Akvarium fungerar som en liten biotop, det är en liten avgränsning med vatten och våra djur och växter har därför stor möjlighet att inverka på vattnets egenskaper. Dessa förändringar i vattnet är sällan åt det positiva hållet och kan därför ha konsekvenser för fiskarna och växterna. Vi behöver därför snabbt kunna ingripa och då är det viktigt att veta lite om de faktorer som spelar en roll i vattnet. Dessa faktorer kommer att presenteras nedan.
Faktorer i vattnet
Vattnets hårdhet
Hur hårt ett vatten är bestäms av vissa mineralsalter, man brukar kalla det för hårdhetsbildare eller kalk. Kranvatten har en gång varit regnvatten som tagit sig igenom kalkhaltiga berg- och jordlager och på så vis fått med sig hårdhetsbildare. Den vanligaste använda enheten för mätning av vattnets hårdhet är °dH, dvs tyska hårdhetsgrader.
Vattnets pH
pH-värdet anger hur surt eller hur alkaliskt (basiskt) en vätska är. Skalan för pH-värdet anges med siffrorna 0-14. Värdet av pH 0 motsvarar en högkoncentrerad syra (t.ex. saltsyra) och pH-värdet 14 en högkoncentrerad lut (t.ex. natronlut).I mitten ligger den neutrala punkten ,pH-värdet 7, som varken är surt eller alkaliskt. Ju högre alkalitet desto högre över 7 ligger pH-värdet.
Syre
Syre är ett livselixir. Utan syre skulle djurlivet dö ut på jorden. På samma sätt är syre det viktigaste för invånarna i ett akvarium. Fiskar behöver syre för sin andning och växter behöver syre under natten. Syre är också viktigt för de bakterier som ska bryta ner gödslet. Syre, liksom andra gaser försöker åstadkomma en slags jämnvikt mellan vatten och luft. Ur den jämnvikten blir resultatet vattnets syrehalt och är beroende av vattnets temperatur. Ju kallare vatten ju mer syre.
Kväveföreningar
Ammonium, nitrit och nitrat är tre viktiga ämnen som påverkar vattentekniken i akvarium för fiskar och växter. Dessa ämnen är resultatet av den biologiska nedbrytningen av organiskt material, såsom fiskavfall, överbliven mat och växtrester.
Ammonium (NH4+) är en form av kväve som utsöndras av fiskar och andra akvarieorganismer genom deras utsöndringsorgan. Det är en potent toxisk substans som kan vara skadlig för fiskarna om det når höga koncentrationer i vattnet. Ammonium kan dock omvandlas till en mindre toxisk form, nitrit, genom en process som kallas nitrifikation.
Nitrit (NO2-) är ett mellanliggande steg i den nitrifikation som involverar bakterier som heter Nitrosomonas. Dessa bakterier omvandlar ammonium till nitrit genom oxidation. Nitrit är också giftigt för fiskar och kan leda till allvarliga hälsoproblem om det inte hålls under kontroll. Det är därför viktigt att ha en effektiv biologisk filtrering i akvariet för att minimera förekomsten av nitrit.
Nitrat (NO3-) är den sista produkten av nitrifikationsprocessen. Nitrat är mindre giftigt för fiskar än både ammonium och nitrit, men höga halter kan ändå vara skadliga för vissa känsliga fiskarter. Dessutom fungerar nitrat som en näringskälla för alger och kan leda till övergödning av akvariet, vilket kan resultera i överdriven algtillväxt och otrevliga vattenförhållanden. För att kontrollera nitratnivåerna är det viktigt att ha en väl fungerande biologisk filtrering och regelbundna vattenbyten.