
Att starta upp akvarium
Hur skapar jag en naturlig och harmonisk miljö för mina fiskar och räkor?
Introduktion: Att starta upp ett akvarium är en spännande och givande upplevelse. Det handlar om att skapa en miljö där invånarna (fiskar, växter, räkor osv) kan trivas och frodas. I detta blogginlägg kommer jag att gå igenom steg för steg hur du kan starta upp ditt akvarium.
I inlägget kommer vi att gå igenom steg för steg hur du kan starta upp ditt akvarium, med fokus på akvariets storlek och de fiskar, räkor och växter som vi valt som exempel i detta fall. I vårt exempel har vi ett akvarium på ca 57 liter, neontetror, kardinaltetror, körsbärsräkor och Hygrophila difformis. Vi kommer också att utforska valet av bakgrundsbild och lämpligt substrat för att efterlikna deras naturliga livsmiljöer.
Steg 1: Förberedelser och planering
Innan du börjar med uppstarten av ditt akvarium är det viktigt att göra nödvändiga förberedelser. Se till att du har rätt utrustning, som ett passande akvarium, filtreringssystem, uppvärmning, belysning och termometer. Planera också akvariets placering, undvik direkt solljus och temperaturförändringar.
Steg 2: Välj rätt storlek och miljö för akvariet
Börja med att välja ett akvarium med en volym som passar för de valda invånarna (fiskar, räkor, växter osv). I detta fall har vi valt ett akvarium på ca 57 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för de fiskar, räkor och växter som vi valt i detta exempel dvs ca 8-10 neontetror, ca 8-10 kardinaltetror, ca 6-10 körsbärsräkor och några Hygrophila difformis. Vi har valt en stenig bakgrundsbild för att efterlikna deras naturliga livsmiljö i flod- och bäckmiljöer. Stenarna ger både visuell estetik och en realistisk miljö för invånarna.
Anmärkning: När du ska välja vilka arter du vill hålla i ditt akvarium så behöver du ta hänsyn till vissa regler. Detta nämns i 13 kap:
- 1§ SJVFS 2019:15 "Vid sammansättningen av olika fiskarter och individer ska hänsyn tas till deras eventuella stimbeteende samt till deras fördragsamhet eller ofördragsamhet med varandra så att aggressivitet och stress undviks."
- 4 § SJVFS 2019:15 "Minst en sida av ett akvarium ska vara insynsskyddad om inte akvariets inredning ger fiskarna ett motsvarande skydd."
- 5 § SJVFS 2019:15 "Vattnets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och levnadssätt."
- Allm.råd till 13 kap. 5 § SJVFS 2019:15 "Volymen bör inte understiga 40 liter om inte fiskarten är särskilt
anpassad till vatten av små volymer. Ett akvarium bör inte innehålla fler
än en fisk, som är upp till 5 cm lång, per liter vatten eller en fisk, som är
upp till 10 cm lång, per fyra liter vatten. Fiskar som är kraftiga i
förhållande till sin längd bör ha större vattenvolym per fisk."
Steg 3: Installation av dekorationer och substrat
Vi har valt ett svart substrat (akvarigrus) med granuleringen: 0,4-1,4 mm, det är ett passande substrat för att ge fiskarna, växterna och räkorna en lämplig bottenmiljö. Körsbärsräkorna ges möjlighet att gräva och leta efter mat vilket möjliggör för räkorna att få utlopp av sitt naturliga beteende. Neontetrorna och kardinaltetrorna kommer ifrån tropiska flod- och bäckmiljöer, där botten ofta är mjuklera eller mörk gyttja. Vi har valt att använda svart akvariegrus för att efterlikna den mörka gyttjan som finns i flod- och bäckmiljöer. Det skapar en mer autentisk och naturlig miljö för dessa fiskar.
Vi har även valt att använda fyra stycken lavastenar. De placerar vi varsamt i akvariet för att skapa intressanta strukturer och gömställen för fiskarna och räkorna. Väljer du också att använda lavastenar så är det viktigt att renöra dessa innan de placeras i vattnet för att undvika att förorena vattnet.
Anmärkning: När du ska välja inredning och bottenmaterial i ditt akvarium så behöver du ta hänsyn till vissa regler. Detta nämns i 13 kap:
- 6 § SJVFS 2019:15 "Ett akvarium ska innehålla en inredning och en botten som motsvarar det som finns i varje fiskarts naturliga miljö. Fiskar som i vilt tillstånd söker skydd bland föremål eller i bottnen ska ha tillgång till gömslen i akvariet."
Steg 4: Fyllning av akvariet och vattenförberedelse
Fyll akvariet med kranvatten. Kontrollera vattentemperaturen och justera uppvärmningen om det behövs för att skapa en lämplig temperatur för dina akvarieinvånare. Se till att vattnet är i balans med lämpliga pH-värden och hårdhet för fiskar och räkor. Man brukar rekommendera att ha akvariet igång i 1 vecka innan man introducerar levande arter (t.ex. fiskar, räkor osv) så att den biologiska filtreringen hinner starta upp dvs de bakterier som bryter ner organiskt material måste hinna etablera sig och skapa en biologisk filtrering så att det bildas en stabil och balanserad miljö för fiskarna innan de flyttar in. Det går också att i de flesta djuraffärer köpa vattenberedningsmedel med startbakterier (bakteriekulturer) så att fiskarna kan flytta in nästan omgående.
Anmärkning: När det gäller vattnets beskaffenhet och temperatur i ditt akvarium så behöver du ta hänsyn till vissa regler. Detta nämns i 13 kap:
- 7 § SJVFS 2019:15 "Vattnets beskaffenhet, såsom pH-värde, salthalt m.m., ska vara anpassat till respektive fiskart. Plötsliga förändringar av vattnets beskaffenhet ska undvikas om inte fiskarten är särskilt anpassad till sådana förändringar.
- 8 § SJVFS 2019:15 "Fiskar ska hållas i vatten som inte innehåller för fiskarna skadliga eller giftiga
ämnen.
Vattnet ska renas eller helt eller delvis bytas ut innan innehållet av avfallsprodukter
och överskottsfoder uppgår till för fiskarna skadliga halter."
- 9 § SJVFS 2019:15 "Vattentemperaturen ska vara anpassad efter fiskartens behov."
Steg 5: Införandet av invånarna
Efter att du har etablerat den grundläggande miljön kan du introducera dina fiskar, räkor och växter i akvariet. Se till att acklimatisera dem genom att låta påsen flyta i akvariet i cirka 15-20 minuter för att låta temperaturen anpassa sig. Efteråt kan du sakta och försiktigt släppa ut dem i akvariet.
Steg 6: Upprätthållande av vattenkvalitet och vård
För att hålla ditt akvarium friskt och stabilt är det viktigt att regelbundet övervaka vattenparametrar som temperatur, pH-värde och kväveföreningar. Utför vattenbyten regelbundet för att avlägsna föroreningar och underhåll ditt filtreringssystem för att säkerställa optimal vattenkvalitet. Se även till att utfodra dina djur med lämpligt foder.
Anmärkning: När det gäller underhåll av akvariet och utfodring så behöver du ta hänsyn till vissa regler. Detta nämns i 13 kap:
- 7 § SJVFS 2019:15 "Vattnets beskaffenhet, såsom pH-värde, salthalt m.m., ska vara anpassat till respektive fiskart. Plötsliga förändringar av vattnets beskaffenhet ska undvikas om inte fiskarten är särskilt anpassad till sådana förändringar.
- 8 § SJVFS 2019:15 "Fiskar ska hållas i vatten som inte innehåller för fiskarna skadliga eller giftiga ämnen. Vattnet ska renas eller helt eller delvis bytas ut innan innehållet av avfallsprodukter och överskottsfoder uppgår till för fiskarna skadliga halter."
- 9 § SJVFS 2019:15 "Vattentemperaturen ska vara anpassad efter fiskartens behov."
- 10 § SJVFS 2019:15 "Fiskar ska utfodras med ett för arten anpassat foder i en sådan mängd och med
sådana intervall att de upprätthåller ett medelgott hull."